Sağlık

Kestane alırken dikkat! Çin kestanesi nasıl tanımlanır?

Kestane sağlık açısından oldukça önemli olan antioksidanları barındırırken ne yazık ki bilinçsiz tüketimi faydadan ziyade zehire neden olabiliyor. Piyasada, özellikle de sokak satıcılarında yaygın olarak görülen kestanelerin birçoğu aslında yenilebilir kestane olmayabilir. Çin kestanesi (Aesculus hippocastanum) sıklıkla yenilebilir kestane (Castanea sativa) ile karıştırılır. Peki Çin kestanesi nasıl tanınır, yenilirse ne olur, at kestanesi nasıl ayırt edilir?

ÇİN KESTANUNU NASIL TANIMLANIR?

Çin kestanesini diğer türlerden ayırmak çok önemlidir; Çünkü bu kestane türleri içerdikleri zehirli saponinlerden dolayı insanlara veya evcil hayvanlara oldukça zararlıdır. İki kestane türü arasındaki dış farklılıklara dikkat etmek gerekir.

Çin kestanesi veya at kestanesi olarak da bilinen bu ilaç, meyveleriyle dünya çapında bir üne sahiptir. Öte yandan, tükettiğimiz tipik kestaneler biraz daha düz bir yapıya sahip, uçları sivriltilmiş ve çoğu zaman fırça benzeri tüylerle çevrelenmiş durumda.

ÇİN KESTANUNU YERSENİZ NE OLUR?

Çin kestanesini ayırt etmenin en kesin yolu onu pişirmektir. Pişirildiğinde beyaz köpüklü bir tabaka oluşur. Üstelik neredeyse hiç tadı yok. Çin kestanesinin kokusu da farklıdır ve uzmanlar, kabuğundan ayrılsa bile tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Özellikle çiğ tüketildiğinde oldukça zehirli olabilen Çin kestanesine karşı dikkatli olunmalıdır. Öte yandan güvenle tüketilebilen kestanenin sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Uzmanlar bu güvenli kestanenin faydaları hakkında bilgiler verirken, Çin kestanesinden uzak durulmasının önemine vurgu yapıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu